בשבילי סלט ירקות בבקשה
הירקות הם חגיגה לחיך ולעיניים, במיוחד במחוזותינו שזכו לשפע רב כ"כ של סוגים, גוונים, מינים, צבעים וטעמים.
לירקות היכולת להחיות כל ארוחה, גם אם היא מאד רגילה. בהתאם יש בהם כוחות חיות אדירים גם בשבילנו, במיוחד אם אוכלים ירקות אורגניים וטריים.
הירקות מכילים שפע של ויטמינים ומינרלים, המשתנים ממשפחה למשפחה ולפי צבעיהם השונים. יש בהם גם פחמימות, שומנים וחלבונים כמובן. אך בעיקר יש בירק הטרי, שאינו מבושל ומעובד שפע של אנזימים המסייעים לנו בכל פעולות החיים. הם הגיבורים האמיתיים של המזון הטרי. בגללם כדאי להתחיל את הארוחה בירק הטרי, כדי לספק לגוף את אותם אנזימים פלאיים שיעזרו לו בעיכול אותה הארוחה. מאחר והירקות גם עשירים ביותר בסיבים תזונתיים, אם תתחילו איתם בארוחה הם יוכלו לעזור לכם לשמור על משקלכם ואף לרדת במשקל. בשביל זה נחוצה לעיסה טובה ומספקת של המזון.
ישנו זמן קבוע (המשתנה מאדם לאדם) שאחריו תופיע תחושת השובע. אם אוכלים מזונות העשירים בסיבים תזונתיים והמצריכים אותנו ללעוס כמו שצריך, נגיע אל הרגע הזה אחרי שאכלנו פחות אוכל. כמובן שהמנגנון הזה הוא פיזיולוגי לחלוטין, כך שאלו שאינם חשים בתחושת השובע לא ממש ייהנו מהאיתות הזה לסיים את ארוחתם (אם בגלל אכילת מזון מעובד ומבושל מדיי, אם בגלל לעיסה בלתי מספיקה ואם בגלל סיבות פסיכולוגיות- רגשיות ואחרות).
אפשר לראות שבמקומות שונים בעולם גדלים סוגים שונים של ירקות ובאמת השפע על פני כדור הארץ הוא עצום, מה שתרם (ביחד עם אקלים ואופי שונה של האנשים) להיווצרות תורות הכנה רבות לסלט הפשוט.
הסלט הישראלי הבסיסי כולל מלפפון, עגבניה ואולי גם בצל. כל אלה קצוצים דק ומתובלים במלח, פלפל, שמן זית ולימון. המתוחכמים יותר כבר מוסיפים גם גמבה, צנונית וחסה. אלו שעוד יותר אכפת להם מהסלט שלהם ייהנו גם מתוספות של גזר, נבטים, אגוזים וזרעים, עלים ירוקים נוספים (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בצל ירוק וכו'). נסו להוסיף גם ירקות שעוד לא ניסיתם לאכול טריים, כמו כרובית, ברוקולי, דלעת, דלורית, קישואים וכו'.
הסלט היווני הנפוץ כ"כ במסעדות ובתי קפה הוסיף גם את גבינת הפטה והזיתים לירקות. נסו ואריאציה עם קוביות טופו מוקפצות, או גבינות מסוג שונה (עזים למשל).
להודים יש סלט דומה לזה שלנו, אך הוא מקבל TWIST קצת אחר. את הראיטה (RAITA) ההודית מכינים עם ירקות קצוצים קטן קטן (מלפפון, עגבניה, בצל, וכו') ומוסיפים יוגורט, כוסברה קצוצה ותבלינים כמו כמון, חרדל, מעט שום, צ'ילי ואפשר גם קארי. זהו סלט מצוין לימות הקיץ החמים. אפשר כמובן לגוון עם התבלינים, הירקות והכמויות.
יש להם גם סלט בצל הודי פשוט: חותכים בצל לטבעות ומשרים אותן במעט מיץ לימון לכשעה. אח"כ מוסיפים קוקוס מגורד, מעט ג'ינג'ר מגורד ומעט סוכר (לאיזון החריפות).
סלט ירקות יפני קצת קשה למצוא ככה סתם, אבל אם תחברו חסה, פרוסות צנונית ואצות היז'יקי (אחרי השרייה של 20-10 דקות במים) ותתבלו בסאקה ומעט וואסאבי, תקבלו סלט מעניין ביותר.
ליפנים יש גם סלט מלפפונים פיקנטי: חותכים 2 מלפפונים גדולים עם קליפה לפרוסות של כ- ½ ס"מ. בסיר קטן מבשלים עד לרתיחה: פלפל אדום חריף (אפשר גם ירוק) קצוץ דק ללא הגרעינים, 4 כפות רוטב סויה, 3 כפות חומץ אורז ו-2 כפות סוכר חום. לאחר הרתיחה מערבבים עם פרוסות המלפפון (כשהם עדיין חמים). מניחים הכל בכלי זכוכית סגור היטב למשך לילה אחד.
לתאילנדים יש את הואריאציה שלהם לסלט מלפפונים חריף: חותכים 6-5 מלפפונים בינוניים לרצועות דקות, מערבבים היטב עם 2 כפות מלח ומשאירים כשעה. אח" מניחים הרצועות בין מפיות נייר, לוחצים את הנוזלים מעט החוצה, משאירים 5 דקות ואח"כ שוטפים ומייבשים.
במחבת מערבבים ½ כוס חומץ אורז, כוס מים, 3 כפות סוכר חום, ¼ כפית פלפל חריף קצוץ. מרתיחים ומבשלים על חום נמוך עד שיש כ-1/3 מכמות הנוזלים (כ-10 דקות). מצננים ומערבבים פנימה 2 כפות בצל (רצוי אדום) קצוץ. שופכים מעל המלפפונים ומקפיצים היטב עד שהכל מתערבב טוב. אפשר להוסיף כף בוטנים קלויים (קלייה יבשה ללא שמן) קצוצים או לחלופין קשיו/ שקדים.
סלט איטלקי בו מכינים מצע של עלי כרוב אדום, או חסה. מניחים פרוסות גבינת מוצרלה, מפזרים מעל טבעות בצל וצ'ילי אדום. יוצרים מעין ממרח משיני שום כתושות ומלח, מוסיפים פטרוזיליה ובזיליקום קצוצים, מיץ לימון ושמן זית. מערבבים היטב ושופכים מעל המוצרלה. נותנים לסלט לשבת כך כשעה לפני שמגישים.
לסיציליאנים יש סלט לימון: לוקחים 6 לימונים עסיסיים ומקלפים אותם (מסירים מהם את העור עם סכין חדה), חותכים לפלחים, מוציאים הגרעינים ומשאירים במים קרים ל-10 דקות. אח"כ מוציאים בזהירות ומשאירים בקערה 10 דקות נוספות. מסדרים עלי רוקט על צלחת ההגשה, מפזרים מעל את פלחי הלימון עם זיתים שחורים (ללא חרצנים). מפזרים מעל מלח עשבים, פלפל טחון טרי (על המקום עם מטחנה ידנית), מתבלים בשמן זית ומגישים מיד.
הסינים בכלל אוכלים רק ירקות מוקפצים, אין אצלם ירקות טריים בכלל. הקפיצו ללא שמן את כל הירקות למספר שניות בלבד, הם צריכים להישאר קריספיים, רק להתחמם קצת אנרגטית, את הרוטב אפשר לצקת מעליהם אח"כ. נסו הקפצה עם מעט ג'ינג'ר, שום, רוטב סויה ומיץ לימון.
ישנן דרכים רבות לגוון את הסלט הקונבנציונלי, נסו זאת! ודאי תופתעו מהקלות שבדבר והשינוי המשמעותי בטעם ובמראה הארוחה.
בתיאבון,
ורד לב- מטפלת בתזונה
לייעוץ תזונתי ובישולים: 6372906-04 / 527755-058
עוסקת ביעוצים פרטניים בתחומי הנטורופתיה, תזונה והנקה. מקבלת מטופלים בקליניקה בכרכור ועורכת ביקורי בית לפי הצורך.
כמו כן נותנת הרצאות וסדנאות בתחומי הנטורופתיה, תזונה, הנקה, ריפוי ובריאות (הכנה להנקה, תזונה לנשים בהריון, תזונת מניקות, המעבר למוצקים, תזונה בהתאם לעונות השנה, איך לאכול נכון, מפגשי בישול בריא ועוד).
מנהלת פורומים בנושאים אלו: "נטורופתיה למשפחה" http://www.blabla4u.com/sites/blabla4u/ForumsII.asp?ForumID=13687 "הורים וילדים" http://www.beok.co.il/SelectedForum.aspx?ForumID=41 וכותבת מאמרים רבים בנושאים אלו.
ליצירת קשר: 052-8527755 veredudu@013.net.il